Tre Fontane

Abdij

Abbazia Tre Fontane is de enige bierbrouwende trappist van Italië. De abdij is gelegen in de hoofdstad Rome en opgericht in 1140. Waar veel trappistenkloosters in een rustige omgeving staan is dit klooster juist te vinden in een stedelijk gebied. De abdij ligt op een afstand van slechts 9 kilometer van Vaticaanstad.

Het complex bestaat diverse gebouwen, waaronder maar liefst 3 kerken, waarvan het oudste gebouw terug gaat tot het jaar 626 – ruim voor de oprichting van de abdij. De ligging van de abdij in Rome zorgt ook voor een meer directe interactie met het Vaticaan. De oprichting van de abdij komt voort uit een besluit van Paus Innocent II (Paus van 1130-1143) die de abdij in 1140 heeft toegewezen aan een groep Cisterciënzers uit Frankrijk. De eerste abt van de abdij was Peter Bernard Paganelli, die zelf vijf jaar later ook tot Paus werd gekozen als opvolger van Paus Celestine II (1143-1144) en Paus Lucius II (1144-1145). Hij nam daarbij de naam Paus Eugene III aan en zijn pontificaat duurde van 1145 tot aan zijn dood in 1153. De abdij staat sinds de 19e eeuw bekend om de vele eucalyptusbomen die zijn aangeplant. De eucalyptusbomen hadden primair als doel de muggen te verjagen die in die jaren grote verspreiders van malaria waren, een ziekte waar in die tijd veel onder werd geleden.

Als trappistenklooster in de orde van de Cisterciënzers staat het Ora et Labora (bid en werk) ook hier centraal. Om in de eigen levensbehoefte te voorzien maken en verkopen de monniken onder andere olijfolie, honing en vanaf 1873 ook likeur. Daarnaast is het klooster bij het grotere publiek voornamelijk bekend door de productie en verkoop van chocolade en bier. De producten die door de broeders worden gemaakt zijn verkrijgbaar in de abdijwinkel.

Brouwerij

In 2014 werd bekend dat de abdij is begonnen met het brouwen van bier dat op dat moment nog onder de naam 'Birra dei Monaci' (bier van de monniken) werd verkocht. Op 11 mei 2015 is Tre Fontane erkend als officieel trappistenbier en daarom mag dit bier het bekende trappistenlogo voeren. De brouwinstallatie is modern en volledig nieuw opgezet.

Assortiment

Op dit moment wordt er één type bier gebrouwen:

Het bier is door het Bourgondisch Genootschap gedegusteerd en is terug te vinden in het degustatie overzicht.

Bezoek

Abbazia Tre Fontane
Via Acque Salvie, 1
00142 – Rome
abbaziatrefontane.it


Het kloostergebouw zelf is niet toegankelijk voor bezoekers. De monniken hechten veel waarde aan deze plaats van afzondering. Wel is het mogelijk om getijden (gebedsdiensten) bij te wonen en worden er af en toe concerten gehouden in één van de kerken van de abdij. Bezoekers kunnen ook voor een spirituele retraite in het klooster terecht en kunnen daarbij gebruik maken van het gastenverblijf voor de duur van maximaal 6 dagen. Voor de producten van de abdij kunnen bezoekers terecht bij de abdijwinkel, naast de ingang van het complex.

Lunch suggestie

In Rome zijn ontelbare gelegenheden te vinden voor een goede lunch. Blijf weg van de restaurants die worden volgepropt met toeristen en zoek liever iets kleinschaligs in een achteraf straatje.