Stift Engelszell "Cella Angelorum"

Abdij

Stift Engelszell is het enige trappistenklooster van Oostenrijk en werd gesticht in 1293. In latere tijden is de abdij in verval geraakt en in 1786 zelfs gesloten. In 1925 kwamen er gevluchte Duitse monniken te wonen en zes jaar later werd het klooster weer tot abdij verheven. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn de meeste monniken gevlucht of gearresteerd, minder dan een derde kwam na de oorlog terug. Tijdens de oorlog is naast het klooster een verpleeghuis opgericht dat nog steeds bestaat: aangrenzend in moderne gebouwen naast het klooster. Na de oorlog werd de gemeenschap steeds kleiner en anno 2012 wordt de abdij nog slechts door zeven monniken bewoond.

De belangrijkste toeristische trekpleister van de abdij is de 76 meter hoge kerktoren met daarin opmerkelijke kunstwerken. Om te voorzien in hun levensbehoefte verkopen de broeders kaas, honing en likeur. Vanaf juni 2012 is daar het eerste trappistenbier bijgekomen.


   

Brouwerij

Op 8 februari 2012 wordt de eerste trappistenbrouwerij buiten de lage landen ingezegend door Abt Marianus Hauseder. Op dat moment zitten er al twee bieren in de gistingstanks: een sterk bruin bier (Gregorius) en een licht amberkleurig bier (Benno) met respectievelijk 9,7% en 6,6% alcohol. Deze bieren zijn vernoemd naar voormalige abten. Beide bieren bevatten een honingtouch van biologische honing uit de streek en hop uit de regio van Mühl. De gebruikte gist komt uit de Elzas.

De brouwerij wordt geëxploiteerd in samenwerking met de brouwerij Hofstetten van Saint-Martin in Mühl. Voor het bottelen is de brouwerij van Abdij Schlágl de partner. Met de brouwinstallatie, geleverd door Technische Büro Weihenstephan, kan jaarlijks 2.500 hectoliter gebrouwen worden wat neerkomt op 15 hL wort per brouwsel.

Halverwege juni 2012 was het zover, het eerste trappistenbier uit Oostenrijk was een feit: de St. Gregorius. Op het moment van schrijven is het nog wachten op het tweede bier (Benno), die in de herfst van 2012 verwacht wordt. Het merendeel van het bier zal geproduceerd worden voor export naar Amerika en voor verkoop in eigen land. Uiteraard wordt het bier ook verkocht in de abdijwinkel naast de ingang van de kerk.

Nog in hetzelfde jaar 2012 heeft de Internationale Vereniging Trappist (IVT) het ‘Authentic Trappist Product’-logo toegekend aan deze nieuwe trappist.

Assortiment

Anno 2014 worden de volgende bieren aangeboden:

De bieren zijn door het Bourgondisch Genootschap gedegusteerd en zijn terug te vinden in het degustatie overzicht.

Bezoek

Stift Engelszell
Stiftstraße 6
A-4090 Engelhartszell an der Donau
stift-engelszell.at


De kloosterkerk is op bijna alle dagen van het jaar te bezoeken. Kijk vooraf op de website voor de openingstijden die kunnen afwijken afhankelijk van het seizoen.

Lunch suggestie

Voor de abdij, tegenover de ingang van de kerk bevindt zich op de Stiftstraße een kleine eetgelegenheid waar kleine hapjes en drankjes worden aangeboden. Daarnaast zijn er op de naastgelegen Nibelungenstraße diverse eetgelegenheden te vinden.