Orval

Abdij

De oorsprong van de abdij Orval ligt in het jaar 1070 toen de eerste Benedictijnen, in dit geval rondzwervende monniken, zich vestigden bij de vallei van Orval alwaar zich een verlaten kerkje bevond. In het jaar 1132 werd door de komst van monniken uit de stroming van de cisterciënzers een officieel begin gemaakt met de abdij. Tijdens de Franse revolutie zijn de monniken gevlucht naar Luxemburg, waarbij de abdij door de Fransen volledig werd vernield. Pas in de 20e eeuw werd de abdij weer opgebouwd.

De naam Orval komt volgens een legende van een voorval met gravin Mathilde die per ongeluk haar trouwring liet vallen in de bron van Orval. Vervolgens bad zij tot God, waarna een forel uit het water sprong met in zijn bek de verloren trouwring. Daarop riep ze uit: “Vraiment, c’est ici un val d’ Or”, "Dit is echt een gouden dal!". Naast de naam verwijst ook het logo op het flesje naar deze legende.


   

Brouwerij

De reden dat er een brouwerij is gekoppeld aan de abdij komt door de regel dat de monniken zelf in hun levensonderhoud moeten voorzien en om mensen in nood te kunnen helpen. Terwijl in Frankrijk vaak wijn werd gemaakt, was het klimaat in België hier minder geschikt voor. In de eerste jaren werd er wel wijn gemaakt en had de abdij een eigen wijngaard. Enkele wijngaarden leverden echter wijn van matige kwaliteit. De schenker van de wijngaard die wel goede wijn leverde verbood om deze goede wijn te verkopen en alleen te bestemmen voor intern gebruik. Ondertussen werd er ook al bier gebrouwen.


   

De brouwerij kwam in handen van verschillende eigenaren en heeft telkens roerige tijden meegemaakt. Op een goed moment was er een brouwer actief die bewust verbood om de gistkuipen te goed schoon te maken. Dit in combinatie met de blootstelling van het brouwsel aan lucht tijdens het koelen, zorgde voor wilde gisten in het brouwsel wat de typische zurige smaak van Orval oplevert.


   

Tijdens de Tweede Wereldoorlog bleef de brouwerij bier brouwen, zij het in mindere mate. Omdat er destijds een tekort was aan bruine bierflesjes werd het Orval afgevuld in groene flesjes. Na de oorlog werden de groene flesjes gebruikt voor het tafelbier. Hier heeft het tafelbier zijn naam ‘Orval Vert’ aan te danken. Tegenwoordig wordt ook het tafelbier in de gebruikelijke bruine Orval flesjes afgevuld en op fusten tbv de naastgelegen abdijcafé. Naast het brouwen van bier wordt er ook Orval kaas gemaakt in verschillende varianten.


   

Assortiment

Orval brouwt twee soorten bier, waarvan uitsluitend de reguliere 'Orval' voor verkoop wordt aangeboden. De Orval Vert is alleen te verkrijgen binnen de kloostermuren en in het café nabij de abdij. Het bier wordt eerst een maand opgeslagen voor het aan de wederverkopers wordt uitgeleverd. Bier voor de abdijwinkel ondergaat eerst een veroudering van 3 maanden en bier voor de beide Orval restaurants krijgt een veroudering van 6 maanden alvorens uitgeleverd te worden. Uit ervaring weten we dat een licht verouderde Orval het beste op smaak is.

Het bier is door het Bourgondisch Genootschap gedegusteerd en is terug te vinden in het degustatie overzicht.

Bezoek

Abdij N-D d'Orval
B6823 Villers-devant-Orval
orval.be


De abdij is niet voor het publiek toegankelijk, met uitzondering van de kloosterkerk die men vanaf het balkon zien. Wel zijn tegen betaling de ruïnes van het oude klooster te bezichtigen en kan men een blik werpen op het binnenterrein van het huidige klooster. De brouwerij kan niet worden bezocht, met uitzondering van twee 'opendeurdagen' die Orval jaarlijks organiseert. Deze zijn zeer druk bezocht en dienen van tevoren gereserveerd te worden. Het Bourgondisch Genootschap beveelt deze opendeurdagen van harte aan.

Lunch suggestie

Vlakbij de abdij is het abdijcafé A l’Ange Gardien gevestigd. Tijdens het bezoek van het Bourgondisch Genootschap aan de abdij ten tijde van de Trappistenweek werd dit café nog grondig verbouwd. Inmiddels is het café heropend en is het een moderne gelegenheid geworden waar naast het degusteren van jonge en minimaal 1 jaar oude Orval ook de Orval Vert gedegusteerd kan worden. Ook kan men terecht voor maaltijden rondom lunch en diner. Vergeet vooral het dessert met Orval-ijs niet.

A l’Ange Gardien
Route d’Orval 3,
6823 Villers-devant-Orval
alangegardien.be