De Koningshoeven (La Trappe)

Abdij

De eerste activiteiten van de monniken op de huidige locatie van de Koningshoeven vonden plaats in 1881 waarbij gebruik gemaakt werd van een omgebouwde schaapskooi. In 1893 werd het nieuwe complex met de kenmerkende torens gebouwd. Net als vele andere kloosters werd in het onderhoud voorzien door het aanhouden van een boerderij. Naderhand is dit uitgebreid met een brouwerij. In 1994 worden de veeteelt activiteiten beŽindigd en worden de landbouwgebieden rondom de abdij verpacht. Anno 2016 wonen er 21 broeders in de gemeenschap.

Gelet op ons eerdere bezoek aan Orval waren wij vooraf bang dat, gezien de behoorlijke aanwezigheid van La Trappe op de biermarkt en commerciŽle rondleidingen die gegeven worden, de kloosterbeleving onder druk zou staan. Gelukkig bleek deze vrees volledig ongegrond. Het commerciŽle gedeelte van de Koningshoeve in het stijlvolle proeflokaal is -ondanks dat het in de kloostertuinen staat- volledig afgeschermd van het klooster zelf. Bij het klooster hangt de rust en soberheid die men van een klooster verwacht. Naast de grote kloosterkerk beschikken de monniken over een kleinere kapel (de Jozefkapel) die voor de diverse diensten/gebeden gebruikt wordt.


   

Brouwerij

Sinds 1884 wordt er actief bier gebrouwen bij de trappisten van de Koningshoeven. Door de samenwerking met Bavaria zijn er goede investeringen gedaan in de brouwinstallaties, waardoor er nu een rijk assortiment aan bieren wordt gebrouwen met een totale productie van 35.000 hectoliter per jaar. De overcapaciteit van de brouwerij wordt door Bavaria ingezet.

Een aardige anekdote vormt het feit dat de trappisten van de Koningshoeven begin jaren '90 van de 20e eeuw de helpende hand hebben geboden aan Chimay die in verband met verbouwingen een beperkte brouwcapaciteit hadden. De Chimay Triple is in deze tijd door de broeders van de Koningshoeven gebrouwen, waarbij -om de smaak hetzelfde te houden- bronwater in vrachtwagens werd aangevoerd vanuit Chimay. In de retourrit werd vervolgens het gebrouwen Chimay bier meegenomen.

Assortiment

La Trappe heeft een flink assortiment en komt nog regelmatig met nieuwe bieren op de markt. Anno 2016 worden de volgende bieren aangeboden:

Alle bieren zijn door het Bourgondisch Genootschap gedegusteerd en zijn terug te vinden in het degustatie overzicht.

De Quadrupel kan langere tijd bewaard worden en is onlangs door La Trappe zelf in een 'Oak Aged' variant op de markt gebracht, dit bier heeft ťťn jaar op houten vaten gerijpt. Of men daar de bijbehorende relatief hoge prijs voor wil betalen moet men zelf afwegen.
Het Bourgondisch Genootschap heeft in 2010 aan de Amsterdamse Herengracht kunnen genieten van een tien jaar oude Quadrupel van de tap. Het bier wordt in de loop van de jaren complexer van smaak en geeft ons hoge verwachtingen van de overige trappistenbieren die het Bourgondisch Genootschap al enige jaren op smaak laat komen!

Bezoek

Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven
Eindhovenseweg 3
5056 RP Berkel-Enschot
koningshoeven.nl


De abdij is niet voor publiek toegankelijk, tenzij men te gast is in het gastenverblijf of wil deelnemen aan de gebedsdiensten. Wel kan men de brouwerij op afspraak bezoeken, waarbij men een rondleiding kan combineren met een degustatie. Bij de abdij is tevens een winkeltje gevestigd, alwaar aan La Trappe gerelateerde producten gekocht kunnen worden. Dit omvat onder andere het bierassortiment van La Trappe, religieuze literatuur, kaarsen, chocolade en trappistenbrood.

Lunch suggestie

Op het terrein van de Koningshoeven is een nieuw proeflokaal gevestigd dat in 2008 is geopend. Dit proeflokaal biedt de mogelijkheid om een stevige trappistenlunch te gebruiken. Daarbij zijn alle reguliere bieren van La Trappe hier van de tap te krijgen, zowel in een standaard glas als in kleine proefglaasjes. Hierdoor is het mogelijk om meerdere bieren achter elkaar te degusteren en toch nog (gezien het omvangrijke assortiment van La Trappe) rechtop het gebouw te kunnen verlaten.

Het gebouw kan vele mensen herbergen (bij goed weer ook buiten op het terras), maar tijdens het bezoek van het Bourgondisch Genootschap bleek deze capaciteit ook goed gebruikt te worden, gezien de grote toeloop van bezoekers.

Bierbrouwerij de Koningshoeven B.V.
Eindhovenseweg 3
5056 RP Berkel-Enschot
latrappe.nl