Chimay

Abdij

De Notre-Dame de Scourmont abdij heeft sinds 1871 de offiële status van abdij, hoewel er vanaf 1850 al activiteiten van de monniken op de huidige locatie plaatsvonden. Om het klooster te kunnen onderhouden werden er diverse activiteiten door de broeders ontplooid. Naast het verbouwen van gewassen werden er melkkoeien gehouden en werd een kaasmakerij gestart. Het brouwen van bier is een activiteit die in de tweede helft van de 19e eeuw werd toegevoegd. Anno 2010 wonen er 20 broeders in de gemeenschap.

Recht tegenover de abdij ligt een bosgebied dat hoort bij het klooster. De beelden die her en der in het bos staan geven hier duidelijk blijk van.


   

Brouwerij

Vanaf 1861 zijn de voorbereidingen gestart om te kunnen en mogen brouwen. Uiteindelijk was in 1863 alles gereed om met het brouwproces te kunnen starten. De eerste brouwsels hadden -logisch gezien de historische verbondenheid- accenten van Westvleteren. Het bier wordt gebrouwen binnen de abdijmuren en vervolgens gebotteld in Baileux, op een paar kilometer afstand van de abdij. De huidige brouwinstallatie dateert uit 1996 en is geheel geautomatiseerd.

In tegenstelling tot de meeste andere trappisten heeft Chimay zich in de laatste jaren ook meer gericht op de export van haar bieren. Het is zeer goed verkrijgbaar in Nederland en België, maar ook in andere landen wereldwijd komt men het bier regelmatig tegen. Er zijn ongeveer 75 mensen bij de brouwerij in dienst en op jaarbasis wordt er 123.000 hectoliter bier gebrouwen.

Assortiment

Er worden drie typen bier aangeboden:

De Chimay Blauw is verkrijgbaar in 0,33 0,75 en 1,5 liter flessen en is voorzien van een jaartal waarin het is gebrouwen. In tegenstelling tot de Chimay Rood en Triple, die bijvoorkeur binnen twee jaar worden gedronken, kan de Chimay Blauw langere tijd liggen en zal deze qua smaakintensiteit nog verder toenemen. Het bier kan -mits het donker en koel bewaard wordt- gerust tot 20 jaar bewaard worden. Het Bourgondisch Genootschap hoopt in 2023 te kunnen vertellen hoe een 20 jaar oude Chimay smaakt!

Alle verkrijgbare bieren zijn door het Bourgondisch Genootschap gedegusteerd en zijn terug te vinden in het degustatie overzicht. Naast de algemeen verkrijgbare bieren wordt in het klooster het tafelbier Dorée geschonken. Deze is ook te degusteren in Auberge de Poteaupré (zie 'lunch').

Bezoek

Abbaye Notre Dame de Scourmont
6464 Chimay
chimay.com


De abdij en brouwerij zijn niet voor het publiek toegangelijk. Een uitzondering vormt de hal van het klooster waar enige achtergrondinformatie over de abdij gevonden kan worden. Tevens is het mogelijk om de kloostertuinen te betreden.

Lunch suggestie

Wie een goede lunch wil gebruiken in de buurt van de abdij kan niet om Auberge de Poteaupré heen. Er worden diverse goede lunchgerechten aangeboden en men kan hier de diverse bieren van Chimay degusteren. Let op: de openingstijden wisselen met het seizoen en op sommige dagen is de herberg gesloten. Het verdient dan ook aanbeveling om alvorens de herberg te bezoeken eerst op hun website te kijken of te bellen (hou wel een paar woorden Frans achter de hand!).

In de herberg is tevens een winkeltje gevestigd waar producten gekocht kunnen worden die aan de abdij en brouwerij zijn gelinkt.

Auberge de Poteaupré
Rue de Poteaupré 5
6464 Bourlers
chimay.com