Achelse Kluis

Abdij

De geschiedenis van het kloosterleven bij Achel gaat terug tot het jaar 1656, toen op deze plek een eerste kapel gebouwd werd. Anderhalve eeuw later werden ook de eerste trappisten gesignaleerd in Achel. Toch zou het tot 1845 duren voordat in Achel het trappistenklooster gesticht werd. De monniken van Westmalle kochten toen de inmiddels in verval geraakte Achelse Kluis, het klooster dat in het verleden door een andere orde werd gebruikt. De eerste trappisten namen in 1846 hun intrek in het vernieuwde klooster. Het kloostercomplex staat op de grens van Nederland en België, hetgeen met een witte streep zichtbaar is gemaakt op de oprijlaan van het klooster.

Vanuit Achel werden achtereenvolgens in Nederland de kloosters in Echt en Diepeveen gesticht, terwijl in België werd uitgebreid naar Rochefort. De historische band tussen Achel en Rochefort was tijdens het bezoek van het Bourgondisch Genootschap aan de beide kloosters in 2010 nog steeds waarneembaar.


   

Brouwerij

De bouw van de brouwerij werd in 1850 gestart en vanaf 1852 werd er actief bier gebrouwen voor eigen gebruik. De Eerste Wereldoorlog gooide echter roet in het eten toen op last van de bezetter de ketels werden verwijderd. Hiermee kwam een voorlopig einde aan de brouwactiviteiten van de Achelse Kluis...

In de tweede helft van de 20e eeuw dook de naam van Achel weer op bij enkele bieren die qua naamgeving een link legden naar de Achelse Kluis, echter allen werden gebrouwen buiten de kloostermuren. Het zou tot 1997 duren voordat de brouwactiviteiten binnen het klooster weer werden opgestart. Er werd begonnen met de Achel 4 blond en Achel 6 blond, waarna de Achel 5 donker aan het assortiment werd toegevoegd. Al deze bieren werden op de tap aangeboden bij de herberg die bij het klooster gevestigd is (zie ook bij ‘lunch suggestie’).

Doordat de landbouwactiviteiten werden afgebouwd werden de inkomsten van de brouwerij steeds belangrijker om in het levensonderhoud te kunnen voorzien. Daarom werd besloten om het bier voortaan ook op de fles af te vullen en te verkopen. Het toenmalige Achel assortiment vonden de monniken niet geschikt voor dit doel. Broeder Antoine, die twee decennia brouwer was geweest in Rochefort, ontwikkelde daarom begin 2001 de Achel 8 blond en Achel 8 bruin. Daarnaast kwam er een nieuwe Achel 5 blond en bruin beschikbaar voor zowel de broeders in het klooster als op de tap in de naastgelegen herberg.

Assortiment

Thans worden de volgende bieren gebrouwen, waarbij de beide Achel 5 varianten uitsluitend bij de Achelse Kluis ter plaatse zijn te degusteren:

Alle bieren zijn door het Bourgondisch Genootschap gedegusteerd en zijn terug te vinden in het degustatie overzicht.

Bezoek

St. Benedictusabdij De Achelse Kluis
De Kluis 1
3930 Hamont-Achel
achelsekluis.org


De abdij en brouwerij zijn niet voor het publiek toegankelijk. Wel heeft men een horecagelegenheid gevestigd binnen de abdijmuren, waar bezoekers gebruik kunnen maken van kleine gerechten en drankjes.

Eveneens is de winkel van broeder Martinus aan dezelfde zijde van het klooster gevestigd, alwaar men de nodige speciaalbieren kan inslaan van de diverse brouwerijen die Nederland en België rijk zijn. Tevens is er een kleine sortering van andere voedingsmiddelen aanwezig. Tot slot is er een galerie / boekhandel met religieuze literatuur aanwezig tegenover de winkel.

Lunch suggestie

Een lunch kan men gebruiken in de herberg van de Achelse Kluis. Met het zicht op de ketels van de brouwerij is hier ook het tafelbier Achel 5 (blond en bruin) te degusteren. De herberg was bij het bezoek van het Bourgondisch Genootschap goed gevuld. Er zijn voornamelijk veel mensen uit de regio en fietsliefhebbers die hier een tussenstop maken.

Herberg De Achelse Kluis
De Kluis 1
3930 Hamont-Achel
achelsekluis.org