Smaakevolutie Kasteel Bruin

Verslag van de thema avond “Smaakevolutie Kasteel Bruin” door het Bourgondisch Genootschap.

Inleiding

Het Bourgondisch Genootschap kwam in maart 2011 bij elkaar bij een van de broeders aan huis met als doel het onderzoeken van de smaakevolutie van Kasteel Bruin. Over dit bier doen mooie verhalen de ronde, maar hoe vaak heb je nu werkelijk de kans om een 5-10 jaar oud bier te drinken? Deze avond zijn er bieren aanwezig van tussen de 3 maanden en 12 jaar oud. Ter referentie wordt begonnen met de jongste, om vervolgens een flinke stap in de tijd te maken naar 2003. Vervolgens doen we 1999 aan en daarbij wordt tevens Cuvée du Chateau gedegusteerd. Dit omdat de brouwer met dit bier de smaak van een 10 jaar oud kasteel bruin wilde nabootsen.

De volgende Kasteel Bruin varianten zijn tijdens deze thema avond gedegusteerd door het Bourgondisch Genootschap:

2010

Kasteel Bruin is op zich al eerder door broeder H.B. in een degustatieverslag vastgelegd. Dit wordt nog even doorgelezen en besproken. De mening van de broeder in kwestie wordt niet erg breed gedeeld. Over het algemeen wordt het bier wat weeïg en plat zoetig ervaren. De broeders vinden dat smaken niet echt tot elkaar komen. Het bier doet niet harmonieus aan. De geur is licht zurig. In feite trekt het Bourgondisch Genootschap de conclusie dat dit bier geen hoge ogen gooit…

2003

Tijd maakt alle wonden heel, zeker in het geval van Kasteel. Wie de jonge kasteel naast de 7 jaar oude drinkt vraagt zich al snel af of dit hetzelfde bier is. Van de aanvankelijke weeïgheid en platte zoetigheid is weinig meer over. Platte zoetigheid heeft plaatsgemaakt voor een heerlijke fruitigheid en een kruidig accentje. Daarbij wordt het bier niet overheerst door alcohol. Daarmee gaat dit bier qua smaak veel meer naar de kroonjuwelen van de trappisten uit Westvleteren en Rochefort. Ook de geur is in intensiteit toegenomen. Het bier heeft de helder donkere kleur ingeruild voor een iets lichtere tint bruin, waarbij het bier ook wat troebeler is geworden.

1999

Wat in de eerste 7 jaar van de evolutie is ingezet, wordt in de latere jaren in dezelfde trend doorgezet. Het verschil tussen de 2003 en de 1999 is daarbij bij lange na niet zo indrukwekkend als het verschil tussen de 2010 en de 2003. Blijft over een heerlijk bier, waarbij het een bijzondere gedachte is dat het bier 12 jaar op dit moment heeft moeten wachten.

Cuvée du Chateau

Tegelijk met het bier uit 1999 dronk het genootschap Cuvée du Chateau. Met dit bier probeert de brouwer 10 jaar smaakevolutie na te bootsen. Wie ze echter naast elkaar drinkt heeft snel door dat de brouwer daar niet in geslaagd is. Het bier smaakt desalniettemin erg goed en is zeker te verkiezen boven een jonge Kasteel. De weeïgheid van kasteel bruin komt nog wel enigszins terug, maar in veel mindere mate waardoor het niet storend is. Dit komt mede doordat naast de zoetheid er een iets scherp randje van kruidigheid in zit.

Conclusie

Ja en wat dan te concluderen? Dient iedereen een kelder vol te leggen met Kasteel Bruin? Iedereen afraden om het jong te drinken? Allereerst kunnen we de conclusie trekken dat het bier inderdaad stukken beter wordt door de tijd heen. Daarbij zijn vooral de eerste jaren wachten de moeite waard. 12 jaar wachten… het is natuurlijk prima, maar eigenlijk is een 7 jaar oude eigenlijk al verschrikkelijk lekker. En die Cuvée du Chateau? Drink het gewoon als een lekker bier. En wie weet hoe die over 10 jaar smaakt…