Rochefort 10

Degustatieverslag door broeder H.K., namens het BG

Brouwerij:Abbaye Notre-Dame de Saint-Rémy
Land:
Type:Belgian Quad
Alcohol:11,3%
Schenktemperatuur:10-12ºC
Waardering:

Schenken

Het bier schenkt rustig in en kan naar wens volledig uitgeschonken worden. Het bier bevat gistresidu.

Uiterlijk

Het bier is zeer donker van kleur. De schuimkraag is zeepachtig van structuur.

Degustatie

Het Bourgondisch Genootschap heeft van oudsher een goede band met Rochefort en de bewoners van het klooster. Daarbij weet men bij Rochefort wat goed bier brouwen is. De Rochefort 6, 8 en 10 zijn kwalitatief zeer goede bieren, waarbij met name de Rochefort 8 en 10 op eenzame hoogte staan ten opzichte van andere soortgelijke bieren van andere brouwerijen (voor zover vergelijkbaar).

Na het openen van een Rochefort 10 komen al snel de karameltonen en een heerlijke kruidigheid in de geur naar voren. De Rochefort 8 is al geweldig, maar de Rochefort 10 gaat nog een stap verder en is nog zwaarder en krachtiger van smaak. De karameltonen komen ook in de volle smaak nadrukkelijk naar voren. Het bier is zoetig, bijna rond van smaak en kent slechts een bescheiden bittertje. Het is een fraai bier en kan 'los' gedronken geworden maar kan daarnaast ook dienen als een waardige afsluiting van een degustatieavond.

Je kunt niet zeggen dat de Rochefort 10 'beter' is dan de Rochefort 8. Het zijn twee heel eigen bieren binnen de Rochefortfamilie. Voor elk van hen is er een tijd en een plaats. Een waardige plaats.