Spencer Trappist Holiday Ale

Degustatieverslag door broeder H.K., namens het BG

Brouwerij:Spencer Brewery
Land:
Type:Belgian Strong Dark Ale
Alcohol:9,0%
Schenktemperatuur:10ºC
Waardering:

Schenken

Het bier schenkt rustig in. In tegenstelling tot de Trappist Imperial Stout komt de kurk van deze fles een stuk gemakkelijker los.

Uiterlijk

Het bier is mooi robijn van kleur en is tamelijk helder. De schuimkraag is crème-wit van kleur en legt een bescheiden laagje over het bier heen.

Degustatie

Op voorhand heb je op basis van de titel geen idee wat je van een 'Trappist Holiday Ale' moet verwachten. Gezien de omschrijving op het etiket verwacht ik een mooi bier met een ronde ietwat zoetige smaak met een lichte kruidigheid. Qua alcohol is het bier redelijk stevig te noemen.

In de geur komt kaneel en rood fruit naar voren, maar ook leg ik qua geur- en smaakprofiel gelijk de link naar de Tre Fontane Tripel en Oedipus Thai Thai. De smaak is behoorlijk volmondig, met een kruidigheid die aardig overeenkomt met wat we in de Zundert Trappist naar voren zien komen. Die kruidigheid is overigens ook broodnodig om de balans in dit relatief zoete bier te kunnen behouden. De smaak van rood fruit domineert, maar ook de smaken van vijgen en kastanje kun je herleiden.

Het bier is zeer smaakvol en uitermate geschikt voor in het najaar en in de winter. Wanneer je ingesneeuwd raakt in een berghut, zorg er dan voor dat je dit bier onder handbereik hebt. Volgens mij heb je dan wel een beeld van de aangenaamheid van dit bier. Ik heb begrepen dat dit bier een eenmalig brouwsel is, maar het is voor brouwherhaling vatbaar.