Porter Saison

Degustatieverslag door broeder H.K., namens het BG

Brouwerij:Kleiburg
Land:
Type:Porter
Alcohol:6,5%
Schenktemperatuur:6-9ºC
Waardering:

Schenken

Het bier schenkt rustig in.

Uiterlijk

Het bier is dieprood/lichtbruin van kleur en heeft een bescheiden schuimkraag van fijne belletjes. Ondanks dat het bier ongefilterd is blijkt het bier kraakhelder.

Degustatie

De brouwerij Kleiburg is onderdeel van het Kleiklooster in de Amsterdamse Bijlmer. Naar analogie met de trappisten gebruikt deze brouwerij zeshoekige etiketten. In afwachting van de bouw van een eigen brouwerij in de Bijlmer is dit bier gebrouwen bij brouwerij Troost in Amsterdam.

Het bier is gepositioneerd als een combinatie van een Porter en een Saison en de beide stijlen zijn in het bier herkenbaar. De donkere mout komt in de geur goed naar voren en tevens komt je een kruidigheid tegemoet die je doorgaans niet in een reguliere porter tegenkomt. De smaak is fris-kruidig. Qua Saison-gehalte herken ik wel de volmondigheid, maar de kruidigheid lijkt meer uit een derde niet gedefinieerde stijl te komen. Met andere woorden: het is een behoorlijk rare mengelmoes van stijlen geworden. Maar ja, het smaakt wel... Zeker niet onaardig om een keer te drinken.

Ik waardeer het zeer dat dit moderne klooster met gevoel voor traditie bieren brouwt en ben dan ook zeer benieuwd waarmee de kloosterlingen nog gaan komen. Er komt een proeflokaal bij de eigen brouwerij in de Bijlmer, dus ga vooral eens langs!