Siciliaans Wit

Degustatieverslag door broeder H.K., namens het BG

Brouwerij:Kleiburg
Land:
Type:Witbier
Alcohol:5,5%
Schenktemperatuur:6-10ºC
Waardering:

Schenken

Het bier schenkt rustig in.

Uiterlijk

Het bier is goudblond van kleur en heeft een schuimkraag van fijne belletjes. De schuimkraag legt een mooi laagje over het bier heen en blijft lang staan. Ondanks dat het bier ongefilterd is blijkt het bier kraakhelder.

Degustatie

De brouwerij Kleiburg is onderdeel van het Kleiklooster in de Amsterdamse Bijlmer. Naar analogie met de trappisten gebruikt deze brouwerij zeshoekige etiketten. In afwachting van de bouw van een eigen brouwerij in de Bijlmer is dit bier gebrouwen bij brouwerij Troost in Amsterdam.

Het bier is gepositioneerd als een Belgisch witbier op Duitse wijze bereid. De geur is fris met tonen van citrus, maar is verder vrij vlak. Voor de smaak geldt eigenlijk hetzelfde, waarbij ik verder het zure bittertje voor dit bier nog relatief sterk vind, ten nadele van het zachte karakter van Belgische witbieren. Het stevige koolzuurgehalte in het bier heeft hier behoorlijk invloed op. Desalniettemin is het een frisse dorstlesser en kan het als begeleider van visgerechten een goede dienst bewijzen.

Ik waardeer het zeer dat dit moderne klooster met gevoel voor traditie bieren brouwt en ben dan ook zeer benieuwd waarmee de kloosterlingen nog gaan komen. Er komt een proeflokaal bij de eigen brouwerij in de Bijlmer, dus ga vooral eens langs!