Texelse Bierbrouwerij

Historiek

De Texelse Bierbrouwerij is opgericht in 1999 op het Waddeneiland Texel. De brouwerij is gevestigd in een voormalige melkfabriek bij Oudeschild waarmee het een fors gebouw tot haar beschikking heeft. Van 1994 tot 1998 was reeds de voorloper van de huidige brouwerij gevestigd op deze locatie onder de naam Tesselse Bierbrouwerij, deze beëindigde echter haar activiteiten in 1998 omdat de brouwerij qua schaal te klein was om de kosten te kunnen dekken. In 1999 werd de brouwerij overgenomen, waarna de productiecapaciteit werd opgeschaald. In 2003 werden koperen brouwketels aangekocht, in de daaropvolgende jaren werd steeds verder gewerkt aan het uitbreiden van de capaciteit om aan de groeiende vraag naar het Texelse bier te kunnen voldoen.

Het Texelse bier wordt gepositioneerd als een lokaal eilandproduct en heeft het kwaliteitslabel 'Echt Texels product'. Het water is uiteraard van het eiland afkomstig en daarnaast wordt ook de gerst op Texel geteeld. Voor het afvullen van de flessen bier in de bottelarij maakt de brouwer uitsluitend gebruik van nieuwe flesjes, aangezien de brouwerij zelf geen machines heeft om flessen te reinigen. Flesjes worden per 24 verkocht in kartonnen dozen. Daarnaast zijn er diverse geschenkverpakkingen beschikbaar.


   

Assortiment

De Texelse Bierbrouwerij heeft een fraai assortiment met toegankelijke bieren, over het algemeen zacht van smaak.

Anno 2012 worden de volgende bieren aangeboden:

Veel van de verkrijgbare bieren zijn door het Bourgondisch Genootschap gedegusteerd en zijn terug te vinden in het degustatie overzicht.

Bezoek

Texelse Bierbrouwerij
Schilderweg 214
1792 CK Oudeschild
www.speciaalbier.com


De Texelse Bierbrouwerij is op zondag en maandag gesloten. Voor de overige dagen van de week is het afhankelijk van het seizoen of de brouwerij geopend is. Check voor een bezoek daarom eerst de website van de Texelse Bierbrouwerij voor de actuele openingstijden. Er worden rondleidingen aangeboden die afgesloten worden met een proefplankje in het proeflokaal van de brouwerij.

Lunch suggestie

Voor een lunch kan de eilandbezoeker in het nabij gelegen Den Burg of Oudeschild terecht.