Brouwerij Jopen

Historiek

Net zoals in veel Nederlandse steden kent ook Haarlem een rijke bierhistorie met vele brouwerijen. In 1916 sloot de laatste Haarlemse brouwerij. Dankzij een jubileumbier dat vanwege het 'Haarlem 750' werd gebrouwen werd er in 1994 weer bier gebrouwen, hetgeen geresulteerd heeft in de huidige Jopen brouwerij. Het festivalbier wordt nog steeds gebrouwen en is het bekende Jopen Hoppenbier. De naam Jopen is afkomstig van een houten vat waarin bier over de rivier de Sparne werd vervoerd.

De huidige brouwlocatie, de voormalige Jacobskerk, werd in 2006 verkregen en na een verbouwing tot brouwerij in 2010 geopend. Naast ruimte om te brouwen is er ook ruimte om te proeven in het grand café/restaurant dat in het pand gevestigd is. Met het zicht op de brouwketels kan hier uit veel soort Jopenbier gekozen worden. Ondanks dat in de Jopenkerk vanwege de hoogte van het gebouw geluidsreducerende maatregelen zijn genomen is de ruimte vrij lawaaierig. Er worden geen rondleidingen door de brouwerij gegeven, maar wel kan de liefhebber op de speciale Jopendagen meedoen aan een bierproeverij, waarbij een presentatie gegeven wordt over de historie van Jopen en het brouwproces. In de voormalige pastorie van de kerk is hiertoe een klein proeflokaal met een bar beschikbaar.


   

Assortiment

De bieren van Jopen zijn wisselend toegankelijk en variëren van smakelijke doordrinkers tot complexe bittere varianten.

Anno 2012 worden de volgende bieren aangeboden:

Het stripbier verschijnt iedere twee jaar en krijgt een etiket dat door een striptekenaar is ontworpen. Dezelfde striptekenaar mag ook het soort bier bepalen.

Naast bovengenoemde bieren wordt ook eens per 5 jaar een brouwsel JubelJoop gebrouwen. JubelJoop III staat het Bourgondisch Genootschap in ieder geval nog goed voor ogen. Veel van de verkrijgbare bieren zijn door het Bourgondisch Genootschap gedegusteerd en zijn terug te vinden in het degustatie overzicht.

Bezoek

Jopen
Gedempte Voldersgracht 2
2011 WD Haarlem
www.jopen.nl


De Jopenkerk is iedere dag van de week geopend van 10:00 tot 01:00. Met zicht op de brouwketels heeft dit voormalige kerkgebouw een bijzondere sfeer.

Lunch suggestie

Voor zowel lunch als diner kan de bezoeker eveneens in de Jopenkerk terecht. De website van Jopen geef een indruk van de te verkrijgen gerechten. Uiteraard is het nodige Jopenbier van de tap en van de fles verkrijgbaar. Speciaalbier van de tap is hier overigens wel behoorlijk aan de prijs: een Trinitas Tripel van 25cl voor €4,20.

Jopen
Gedempte Voldersgracht 2
2011 WD Haarlem
www.jopen.nl