Huisbrouwerij De Halve Maan

Historiek

Op de plek waar de brouwerij de Halve Maan staat wordt al sinds de 15 eeuw bier gebrouwen. Er waren op dat moment ongeveer 60 brouwerijen actief in de stad Brugge. Sinds 2003, met het verdwijnen van de kleine brouwerij de Brugse Bierkaai, is de brouwerij de Halve Maan de enige overgebleven brouwerij in de stad.

Al in 1564 wordt er melding gemaakt van een brouwerij die de naam 'Die Maene' draagt. De brouwerij is een echte familiebrouwerij en komt in 1856 in handen van de familie Maes. Zes verschillende generaties uit de familie, welke allen de voornaam Henri dragen, stonden aan het hoofd van de brouwerij. Henri IV brouwde in 1981 een tripel bier genaamd 'Straffe Hendrik'. In 1988 wordt dit bier door een brouwerij in Dentergem gekocht, waarna de productie in 2002 geheel stopte.

Vanaf 2005 heeft Xavier Vanneste, de kleinzoon van Henri IV, de brouwerij opnieuw opgestart. Het bier dat Xavier brouwde was de Brugse Zot Blond en een jaar later de Dubbel. De brouwerij in Dentergem, die het merk de Straffe Henrik overnam de Halve Maan ging in 2007 failliet, waarna het merk in handen kwam van Duval Moortgat. In die tijd was de oorspronkelijke tripel uiteengegaan in twee versies: een blonde (6%) en een bruine (8,5%). Omdat Duval Moortgat geen interesse in de Straffe Hendrik had, kreeg Xavier in 2008 het merk weer in handen en de oorspronkelijke versie (Staffe Hendrik Triple) uit 1981 werd weer in ere hersteld. In het najaar van 2010 komt daar nog de Straffe Hendrik Quadrupel bij.

Op dit moment heeft de brouwerij de Halve Maan ruim 30 medewerkers in dienst die in 2010 20.000 hL bier brouwden. Ongeveer 30% daarvan is bestemd voor de export, met name naar Nederland.


   

Assortiment

Anno 2012 worden de volgende bieren aangeboden:

Alle verkrijgbare bieren (inclusief de niet meer verkrijgbare Straffe Hendrik Blond en Bruin) zijn door het Bourgondisch Genootschap gedegusteerd en zijn terug te vinden in het degustatie overzicht. In het proeflokaal van de brouwerij de Brugse Zot Blond ongefilterd geschonken. Dit is de enige plek waar ongefilterde Brugse Zot gedegusteerd kan worden.

Bezoek

De Halve Maan
Walplein 26
8000 Brugge
www.halvemaan.be


De moderne brouwerij en het brouwerijmuseum zijn dagelijks opengesteld voor publiek. Elk uur vertrekt er een rondleiding die ongeveer 45 minuten duurt.

Lunch suggestie

In het café van de brouwerij kan men verschillende gerechten krijgen, waaronder biersoep (bereid met Brugse Zot Blond). Daarnaast zijn er verschillende gelegenheden in het historische stadscentrum van Brugge.

De Halve Maan
Walplein 26
8000 Brugge
www.halvemaan.be