Brouwerij Gulpener

Historiek

De Gulpener bierbrouwerij is een familiebedrijf en is dat altijd al geweest. In 1825 werd het bedrijf opgericht door Laurens Smeets. Al snel kwam de brouwerij in handen van een schoonzoon van de familie en sindsdien is de familienaam Rutte verbonden aan de brouwerij.

In die tijd deed ook de naam Zwarte Ruiter zijn intrede als naam voor de brouwerij. Deze naam is later verkocht en nog later weer teruggekocht. De naam Gulpener was toen echter al dermate ingeburgerd dat besloten werd om die aan te houden. Wel wordt de naam Zwarte Ruiter nog vermeldt op het Mestreechs Aajt. Ook draagt het nabijgelegen brouwerij-café deze naam nog altijd.

Verantwoord bier

Wie verschillende brouwerijen kent, zal al snel ontdekken dat Gulpener een iets andere manier van werken hanteert. Er wordt veel gesproken over maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) en daar is men bij Gulpener trots op. Nu is de management term MVO inmiddels behoorlijk versleten en uitgehold. Daarom is het des te interessanter om te ontdekken hoe bij Gulpener hieraan inhoud wordt gegeven.

Het meest belangrijke daarbij is dat Gulpener zich profileert als streekbrouwerij. Daarmee willen ze bijdragen aan de ontwikkeling van de streek (Zuid-) Limburg en omstreken en tegelijkertijd transport van grondstoffen over onnodig grote afstanden minimaliseren. Daarom werkt Gulpener nauw samen met boeren in de omgeving om daarvan graan te betrekken, telen ze hun eigen hop en opereren ze zo schoon mogelijk door het gebruik van groene stroom en goede waterzuivering. Daarnaast wordt een deel van de opbrengst van de Gerardus Wittems Kloosterbieren en Château Neubourg Pilsner aangewend voor onderhoud en renovatie van kenmerkende gebouwen in de streek.


   

Bourgondisch bier?

En nu ter zake. Voegt dit hele verhaal iets toe aan de beleving van de bierdrinker? Het gewone Gulpener Pilsner is een prima pils, maar evengoed niet buitengewoon onderscheidend. In dat opzicht levert de manier van werken niet direct een veel lekkerder bier op. Wel is het mooi om te bedenken dat je het product drinkt van een streek: het gezamenlijk resultaat van de gerstboer, de hopteler en de bierbrouwer. Samen zijn ze met nog vele anderen verbonden door het bier. Dat is een andere verbondenheid dan die het Bourgondisch Genootschap wel eens beschreven heeft (de verbondenheid van het samen genieten). Maar daarom kan de verbondenheid van het samen produceren niet als minder Bourgondisch worden bestempeld. Vermoedelijk is Gulpener één van de mooiste brouwerijen in Nederland om voor te werken.

Wat wel opvalt, is dat de liefde voor de grondstoffen heeft geleid tot heel aardige bieren. Daarbij heeft Gulpener diverse ondergistende en bovengistende bieren in het assortiment. Er is zelfs nog plaats voor een bier van spontane gisting: Mestreechs Aajt. Voor zover wij weten is Gulpener de enige brouwerij die deze drie vergistingsmethoden allemaal beheerst, maar als u nog andere brouwerijen weet, meld het ons dan gerust.

Voor een brouwerij van deze omvang heeft Gulpener een bovengemiddeld breed assortiment, waar in feite geen slechte bieren tussen zitten. Daarmee heeft deze brouwerij veel te bieden, met name aan de beginnende bierdrinker, met bieren in Nederlandse, Belgische en Duitse stijl. Voor diezelfde beginner is met name Gulpener Dort een aanrader. Het enigszins zoete bier van lage gisting is een geslaagde combinatie van de frisheid van hop en een kandij-achtige zoetheid. Voor de gevorderde bierdrinker is het Mestreechs Aajt een aanrader. Het is een uniek soort bier van spontane gisting en er zit een lekker zuurtje door.

Assortiment

Anno 2011 worden de volgende bieren aangeboden:

Veel van de verkrijgbare bieren zijn door het Bourgondisch Genootschap gedegusteerd en zijn terug te vinden in het degustatie overzicht.

Bezoek

Gulpener Bierbrouwerij
Rijksweg 16
6271 AE Gulpen
www.gulpener.nl


De brouwerij is te bezoeken. Daarbij zit een rondleiding, een bierproeverij en een uitgebreide presentatie over Gulpener. Als u in de buurt bent is dat zeker de moeite waard. Het geheel duurt circa 2,5 uur.

Lunch suggestie

Als lunch suggestie kunnen we Café de Zwarte Ruiter aanbevelen. Hoewel de Uitsmijter Zwarte Ruiter niet meer beschikbaar is (kan deze svp weer terug in het assortiment?!) kan er toch goed geluncht worden. Daarbij heeft u binnen uitzicht op het koperen leidingwerk van de brouwerij. Vanzelfsprekend is er een ruime keus aan Gulpener bieren beschikbaar.

De Zwarte Ruiter
Markt 4
6271 BD Gulpen
www.herbergdezwarteruiter.nl