Brouwerij Gruut

Historiek

Midden in Gent komen twee rivieren samen: de Leie en de Schelde. Dit zorgt voor voldoende water in de stad. Echter, in de middeleeuwen was water in de grote steden vaak te vervuild om te drinken. Dat leidde ertoe dat er veel bier gebrouwen en gedronken werd omdat dit veiliger te drinken was dan water. Begin 20e eeuw kwam hier echter verandering in. Vooral na de twee wereldoorlogen nam de productie van bier sterk af totdat alle (kleine) brouwerijen verdwenen waren.

In 2009 werd de Stadsbrouwerij 'Gruut' opgericht door brouwingenieur Annick de Splenter. De naam komt uit de middeleeuwen, toen de stad verdeeld was in twee bewinden. Aan de ene zijde van de rivier de Leie lag de stad onder Duits gezag, waar bier werd gebrouwen met hop. Aan de andere zijde lag de stad onder Frans gezag, waar werd gebrouwen met een mengeling van kruiden (ook wel Gruyt of Gruut genoemd). De samenstelling hiervan was slechts bekend aan de landheren in de streek, die er dan ook accijns voor vroegen. Het muntstuk waarmee de accijns betaald werd kreeg de naam ‘Gruut’ en vormt teven het logo van de huidige brouwerij.

Gruut brouwt volgens deze traditie haar bieren zonder de toevoeging van hop (evenals bijv. Jopen Koyt van de Jopen brouwerij te Haarlem), maar met het kruidenmengsel (gruut) om de gewenste bitterheid in het bier te verkrijgen. Een andere verwijzing naar de middeleeuwen is de anamorfose van een afbeelding op het bierviltje die weerkaatst in het bierglas. De afbeelding wordt gezien wanneer men twee bierviltjes tegen elkaar aan legt en het bierglas op een specifieke plek plaatst. In de middeleeuwen werd deze techniek gebruikt om geheimen door te geven.

De naam'gruut' betekent in het Vlaams 'groot'. Volgens de assistent-brouwer die het Bourgondisch Genootschap wegwijs maakte in de brouwerij, is hun bier daarom ook 'gruut, gruter, gruutst'.


   

Is dit bier?

De belangrijkste vraag en discussie die wordt gevoerd met betrekking tot Gruut is: is dit wel bier? De definitie van bier in het woordenboek is een 'alcoholhoudende, geel tot donkerbruine drank uit hop en mout door gisting en koking bereid'. De basis ingrediënten van bier zijn gerst, water, gist en hop. Althans, volgens het Duitse Reinheitsgebot. Het verbiedt ook het gebruik van kruiden en vruchten. Het Reinheitsgebot bestaat sinds 1988 niet meer, maar het Duitse Biersteuergesetz bevat wel regels voor de samenstelling van bier, waaronder het gebruik van hop. Dit geldt echter alleen voor de bieren gebrouwen in Duitsland. Het lijkt erop dat de tweedeling van Gent in de middeleeuwen nu, enkele eeuwen later, nog steeds niet is opgelost. Dat gaat blijkbaar niet van een Leie(n) dakje...

Assortiment

Anno 2011 worden er vijf verschillende bieren gebrouwen, waarvan één met hop (Inferno) en de overige bieren met een kruidenmengsel.

Een aantal van de verkrijgbare bieren zijn door het Bourgondisch Genootschap gedegusteerd en zijn terug te vinden in het degustatie overzicht.

Bezoek

Stadsbrouwerij Gruut
Grote Huidevettershoek 10
9000 Gent
www.gruut.be


De Gentse Stadsbrouwerij is een café-brouwerij. De kleine brouwinstallatie bevindt zich in de gelagzaal. De brouwketels bevinden zich direct bij de zij-ingang, de lagertanks onder een podium. De brouwerij en het café zijn geopend van maandag t/m zaterdag van 11:00u tot 01:00u en zondag van 14:00u-19:00u.

Lunch suggestie

In het café kan men kleine hapjes verkrijgen. Het oude stadscentrum van Gent ligt echter dichtbij en heeft veel aangename lunchgelegenheden.