Brouwerij De Drie Ringen

Historiek

Tot aan de 16e eeuw was Amersfoort een echte ‘bierstad’. Door hevige concurrentie vanuit omliggende dorpen en steden sloot in 1872 de laatste brouwerij haar poorten. Deze eeuwenlange brouwtraditie werd in 1873 nieuw leven ingeblazen met de oprichting van de Amersfoortsche Beiersch-Bierbrouwerij. In 1890 ging de brouwerij failliet en werd er een doorstart gemaakt. De naam van de brouwerij veranderde in Phoenix en bleef bestaan tot 1970. Bijna 20 jaar later, op 21 september 1989, werd de brouwtraditie voortgezet door de oud-laborant van de Phoenix brouwerij en werd een brouwerij geopend aan de Kleine Spui in het centrum van Amersfoort. Dit gebeurde samen met twee ex-directeuren (twee broers) van de voormalige Phoenix brouwerij.

‘De Drie Ringen’ werd de naam van deze nieuwe brouwerij. Deze naam is ontleent aan een 17e-eeuwse brouwerij, gelegen in de Drieringensteeg. De brouwerij werd opgericht onder een aantal voorwaarden:

Na een moeizaam begin groeide de populariteit aan het einde van de 20e eeuw. Dankzij deze groeide populariteit heeft de brouwerij op 19 mei 2000 de status van stadsbrouwerij gekregen.

Brouwerij de ‘Drie Ringen’ is één van de vier bierbrouwerijen die Amersfoort anno 2011 rijk is. Het is de enige brouwerij die zijn bieren in Amersfoort brouwt en is niet afhankelijk van een externe brouwlocatie. Tijdens het bezoek van het Bourgondisch Genootschap aan de brouwerij was de productie verlaagd i.v.m. het bereiken van de pensioen gerechtigde leeftijd van de brouwer. De brouwerij was op dat moment hard op zoek naar een geschikte opvolger.

Eind 2012 is brouwerij de Drie Ringen overgenomen en heeft het bierlokaal een aantal kleine aanpassingen ondergaan, waaronder het plaatsen van een nieuwe bar.


   

Assortiment

Anno 2011 worden de volgende bieren aangeboden, allemaal bovengistend:

Veel van de verkrijgbare bieren zijn door het Bourgondisch Genootschap gedegusteerd en zijn terug te vinden in het degustatie overzicht.

Bezoek

De Drie Ringen
Kleine Spui 18
3811 BE Amersfoort
www.dedrieringen.nl


De Drie Ringen is een cafébrouwerij en is elke vrijdag, zaterdag en zondag geopend van 13:00u tot 19:00u. Hier zijn bieren te degusteren op de plek waar het hoort: naast de brouwketels.

Lunch suggestie

Als lunch suggestie kunnen we Corazon aanbevelen. Deze is op loopafstand gelegen van de brouwerij. Hier zijn uiteraard ook een aantal Drie Ringen bieren te verkrijgen. Maar eerlijk is eerlijk: kies hier gewoon een mooi taartje of lunchgerecht uit met een smakelijke koffie of thee. Heeft weinig met bier van doen, maar is wel erg bourgondisch.

Coffee Corazon
Krommestraat 18
3811 CC Amersfoort
www.coffeecorazon.nl